7.jpg

Vijgenplaattaart

VIJGENPLAATTAART

Vijgenplaattaart
 

“Hij die van de vijg eet, houdt van het leven.”

Op achthoog met aan drie kanten een dakterras, heb ik een magnifiek uitzicht op het centrum van Leiden. Helaas betekent een dakterras ook dat ik geen tuin heb en dat terwijl ik zó blij word van groente en fruit plukken. Ik haalde mijn hart dan ook op in een Toscaans vakantiehuis; rondom lag een tuin had waarvan ik alles mocht eten. Van courgettes, tomaten, aubergines tot citroenen, bramen, en vijgen. Dit kwam dichtbij de hof van Eden. Opeens snapte ik Eva. Als je een tuin hebt met zoveel vruchten – dan moet je alles proeven. Zelfs de verboden vrucht. Het zou voor de hand liggen om een gerecht met appel te maken, toch kies ik liever voor de vijg. Deze vrucht, die al rond 9000 voor Christus werd verbouwd in de Jordaan-vallei, staat voor vruchtbaarheid, rijkdom, zachtmoedigheid en voortplanting. Chawwa is het Hebreeuwse woord voor Eva, ‘zij is de moeder van iedereen die na haar leefde’. Eva geeft het leven door, zelfs nadat ze met vijgenbladeren is bekleed en weggestuurd samen met Adam uit de hof van Eden. “Hij die van de vijg eet, houdt van het leven.”

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Meng de speltbloem, gist, water en olijfolie en kneed het in circa tien minuten tot een soepel deeg. Voeg op het laatst het zout toe. Maak er een mooie bol van, leg deze in een plastic kom onder een natte theedoek en laat het deeg drie kwartier rijzen.
Verwarm ondertussen de oven op 220 graden. Snijd de rode ui in fijne ringetjes en smoor deze op heel laag vuur ongeveer 20 minuten.

Is het deeg voldoende gerezen? Maak er dan een rechthoekige vorm en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Smeer royaal in met een kwastje met olijfolie en balsamico. Verdeel de uien over het deeg. Snijd de vijgen doormidden en leg deze om en om met de geitenkaas op de uien. Voeg de tijm toe en grof zeetzout en peper naar wens. Zet hem ongeveer een half uur in de oven op een rooster, totdat het deeg knapperig en goudbruin is!


TIP Voeg (biologische) seranoham toe.

 

VOOR 10-12 PORTIES
TOPPING
300 gr verse vijgen doormidden gesneden
4 rode uien
180 gr geitenkaas
paar takjes verse tijm
Olijfolie en balsamico azijn
Grof zeezout en peper

DEEG
(of 8 plakken bladerdeeg voor de haastige kok)
400 gr speltmeel
7 g droge gist
240 ml lauw water
grote scheut olijfolie
beetje zout


Dit recept schreef ik voor
EO EVA - bestel het boekje hier