Arachne-1-blauw.jpg

Kookboek

negentien vrouwen van ver
delen 100 keukengeheimen
met een verhaal

Voor het kookboek ‘Eten als liefdestaal’ reisde ik door Nederland en interviewde ik negentien vrouwen in hun keuken, samen kookten we in totaal 100 wereldgerechten. Het resultaat is een kookboek vol verrukkelijk recepten en diepgaande interviews.  

Eten als liefdestaal is meer dan een kookboek vol verrukkelijke recepten. Het is ook een verzameling van bijzondere, ontroerende verhalen van negentien buitenlandse vrouwen die naar Nederland zijn gekomen. Een groot aantal werd verliefd op een Nederlandse man, anderen kwamen voor hun werk naar ons land. Weer anderen moesten vluchten voor de oorlog. Alle vrouwen hebben een ding gemeen: Eten is hun liefdestaal.

Eten is een prachtig communicatiemiddel is wanneer je de taal nog niet spreekt en de gewoonten van een land nog moet doorgronden. Het eten dat je bereidt toont gastvrijheid, en het kan de heimwee stillen naar je thuisland. Als verschillende culturen aan tafel zitten en elkaars gerechten eten - gebeurt er iets bijzonders. Samen eten overstijgt de verschillen, helpt om te begrijpen waar de ander vandaan komt en zorgt voor verbinding en vertrouwen.

Cover

Ik bezocht de negentien vrouwen twee keer. Een keer voor het interview en een keer om de gerechten te bereiden en samen op te eten. Samen kookten we in totaal 100 wereldgerechten. Vaak schoven man en kinderen aan. Dat waren geluksmomenten. Het maakt niet uit waar je bent geboren, welke taal je spreekt of in welke cultuur je bent opgegroeid: het geheime ingrediënt voor een heerlijke maaltijd is overal en altijd hetzelfde. Het is de liefde die de maaltijd naar een hoger niveau brengt. Bekijk de bijbehorende kookvideo’s vanaf half november hier.

 ‘Haasten en eten is een vieze combinatie’

Met dit kookboek moedig ik je aan om samen te gaan koken en elkaars recepten uit te proberen. Neem de tijd om te koken, want – zoals Emanuela uit Italië zegt: ‘Haasten en eten is een vieze combinatie.’  

 

Media aandacht


Deze podcast over ‘Eten als Liefdestaal‘, maakte ik samen met Zegert vd Linde. Ga er lekker voor zitten met een thee of wijntje, of luister ‘m onderweg. Smaakmakers is ook te beluisteren via Spotify en iTunes.