* Braz - Kipkroketjes _ lig (web2) ..CR2.jpg

Braziliaanse Kipkroketjes

BRAZILIAANSE KIPKROKETJES

 
* Braz - Kipkroketjes

“Dit leek in de verste verte niet op de inhoud in het witte plastic bakje van de plaatselijke Chinees”

Mijn voormalig reisgezelschap organiseert een reünie. Na een wandeling door de Loonse en Drunense duinen, ‘we willen wat doen’, zetik ze aan het werk met voornamelijk Latijns-Amerikaanse gerechten. In groepjes van drie gaan ze aan de slag. Vakantieherinneringen bestaan ook uit eten, dus bonen, rijst en guacamole ontbreken niet. Omdat de tieners tevreden moeten worden gehouden, ‘hebben we geen friet?’, zakken we verder af naar het zuiden en geef ik ze het recept van Coxinha de frango– kipkroketjes. Dit recept kreeg ik van de Braziliaanse Valeria die inmiddels al heel wat jaartjes in Nederland met haar Nederlandse man woont. ‘Coxabetekent bovenbeen of dij. Een dij is net als de vorm van deze kroket; aan de bovenkant dikker dan aan de onderkant,’ vertelde Valeria. 
Het waren uiteindelijk de vaders die aan de slag gingen met de kroketten en ergens in het proces ging er iets mis, het werden eerder oliebollen dan kroketten en de dij-vorm was ver te zoeken. Kroketjes maken vergt volle aandacht. Maak er thuis een challenge van, wie maakt het mooiste exemplaar? 

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Fruit de ui en knoflook. Voeg de kip, bouillonblokjes en 450 ml water toe en eventueel. Breng zachtjes aan de kook. Giet de kip af en bewaar de bouillon voor het deeg. Trek de kip in draadjes en voeg de olijven, peterselie, smeerkaas, eventueel zout en peper toe en zet apart. 

Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg de boter toe. Voeg zodra deze gesmolten is, de bloem toe. Blijf roeren totdat de roux de bodem loslaat. Laat een beetje afkoelen en kneed het tot een soepel deeg. Vorm er bolletjes van, maak hol met je duim, vul ze met een kleine eetlepel van het kipmengsel, maak goed dicht en maak een puntje door ze tussen de onderkant van je handpalm te rollen. Rol de kroketjes door het losgeklopte ei, bloem en paneer en bak ze in de olie totdat ze goudbruin zijn. Serveer met tabasco of een andere pikante saus.

 TIP Vegetarisch? Vervang de kip door paddenstoelen en de kippenbouillon door paddenstoelenbouillon. 

 

VOOR EEN SCHAAL VOL
Vulling
3 el olijfolie 
1 kleine ui fijngesnipperd 
2 kipfilets (ca. 370 gr)
4 takjes verse peterselie, fijngehakt
3 knoflookteentjes
2 kippenbouillonblokjes
1 bakje (200 gr) smeerkaas
olijven in stukjes naar smaak
zout en peper naar smaak 

deeg
450 ml kippenbouillon
30 gr roomboter
300 gr bloem
zout naar smaak

 paneren
 1 ei losgeklopt
beetje bloem en paneermeel
olie om in te frituren 

Dit recept schreef ik voor EO VISIE en verscheen in mijn Kookboek