Salade met grapefruit en gegrilde witlof

SALADE MET GRAPEFRUIT EN GEGRILDE WILOF

WhatsApp Image 2017-11-27 at 23.00.04-3.jpeg
 

“Bitter in de mond, houdt het hart gezond!”

Ik ben de oudste uit een gezin van vijf. Negen was ik toen mijn jongste broertje geboren werd, elf bij de geboorte van mijn jongste zusje. Als peutertje kroop mijn broertje om zes uur ’s ochtends bij mij in bed tot ik naar school moest. Ik verschoonde hun luiers, deed vlechtjes, knotjes en staartjes in het haar van mijn zusje. En genoot ervan. Daardoor kan ik me goed inleven in Mirjam, zij moet ook dat grote-zussen-gevoel hebben gehad. Als baby Mozes door de dochter van de farao wordt gevonden, houdt de zus van Mozes een oogje in het zeil. Waarschijnlijk is Mirjam dan ongeveer tien jaar. De betekenis van haar naam is niet helemaal zeker, het kan zijn afgeleid van hariem (optillen), marie (verzet), of mar (bitter). Ze wordt later een profetes genoemd en zoals een profeet niet altijd goed nieuws heeft, met soms een bitter randje, brengt ze een noodzakelijke boodschap. Zo is het ook gezond om ingrediënten met een bittere smaak - als witlof, rucola, grapefruit en gember - op te nemen in je eetpatroon. “Bitter in de mond, houdt het hart gezond!”

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Snijd de witlof overlangs in kwarten. Verwijder de bittere kern. Kwast ze royaal in met olijfolie, honing en een beetje peper en zout. Zet ze in een met bakpapier beklede ovenschaal, circa 10 minuten in de oven op de hoogste grillstand totdat ze beetgaar en de korstjes goudbruin zijn.
Blend ondertussen de gember met de knoflook, honing, olijfolie en citroen- en sinaasappelsap tot een gladde substantie. Zet apart.
Meng in een grote schaal de rucola melange met de grapefruit en fetablokjes. Verdeel over vier borden. Rooster de pecannootjes kort in een koekenpan en strooi deze over de salade heen. Leg de witlofstronkjes voorzichtig op de salades en verdeel de dressing.

 

VOOR 4 PERSONEN
4 witlofstronken
2 grapefruits in partjes gesneden
1 grote zak rucolamelange
100 g pecannoten
150 g feta in blokjes
olijfolie

DRESSING
2 cm gember in blokjes
1 teentje knoflook
1 tl mosterd
1 el citroensap
1 el sinaasappelsap
3 el honing
4 el olijfolie
peper en zout


Dit recept schreef ik voor
EO EVA - bestel het boekje hier