Tostones website.jpg

Tostones met Guacamole

TOSTONES (BAKBANAAN) MET GUACAMOLE

TOSTONES
 

Wat moest ik met zo’n groene, dikke bakbanaan?

Bij het zien van fruit of groente krijg ik meestal spontaan een recept in gedachten, maar wat ik nou met zo’n groene, dikke bakbanaan moest? Ik zag ze wel eens liggen in de toko of de supermarkt, maar ik liet ze liggen. Todat ik in Nicaragua in een tentje aan de Pacifische Oceaan kennismaakte met tostones – platgeslagen in olie gebakken bakbanaan. Vergezeld met guacamole, bruine bonen en tomatensalsita. Dit gerecht doet me drie jaar later nog steeds watertanden. Als je alleen reist of woont, zoals ik, heb je niet altijd zin om uitgebreid te koken. Soms is het fijn om snel iets in elkaar te flansen. Vervang daarom je aardappels of rijst eens door bakbanaan en eet deze met een gebakken visje en salade. Buen provecho! 

 
 

ZO MAAK JE HET
Schil de bakbanaan langs de ribben in en pel de schil eraf. Snijd in ongeveer 6 plakken van 1,5 centimeter dik. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de stukken enkele minuten aan beide kanten. Haal ze uit de pan. Plet ze stuk voor stuk tussen een tortillamaker of met een zwaar bord op het aanrecht. Bak ze nogmaals totdat ze goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout. 

Prak ondertussen de avocado en meng deze goed met de tomaat, limoensap, ui, koriander en chili. Ik gebruikte een halve chilipeper. Voeg zout naar wens toe. Buen provecho! 

 

TIP Voeg een halve mango toe aan de guacamole voor een tropisch effect. 

 VOOR 10 PERSONEN
½ groene bakbanaan 
1 reuze avocado (of 2 kleine) 
1 roma-tomaat fijngesneden 
1 kleine limoen
¼ uitje 
chilipeper naar inzicht
Handje fijngesneden koriander 
Zout en peper 
Olie

Dit recept schreef ik voor EO VISIE