1.jpg

Soba noodles met tufo & mango

SOBA NOODLES MET TOFU & MANGO

Soba noodles met tofu en mango
 

Soba noodles zijn dunne donkere Japanse noodles, gemaakt op basis van boekweitmeel

Met dit recept zijn we voor de laatste keer op de camping. Het maakt niet uit of je op een wiebelig tweepittertje op gas kookt, of kokkerelt in een luxe buitenkeuken in de voortent van je caravan. De volgende keer, ik beloof het echt, barbecueën we weer in eigen achtertuin. Kamperen betekent meestal koken op een tweepitter en dit recept houdt daar rekening mee. Dat betekent improviseren en geen Indonesische rijsttafel met keuze uit ontelbare opties. We eten met z’n allen uit een grote pan en met een scala aan vegetariërs om mij heen – waartoe ik zelf behoor - gaan we vandaag voor vegetarische soba noodles. Soba noodles zijn dunne donkere Japanse noodles, gemaakt op basis van boekweitmeel, soms in combinatie met tarwebloem. Japanners gebruiken ze vaak als vulling in de soep. Het fijne van de noodles is dat ze zo klaar zijn en dat ziet de gasfles graag. 
Met tofu heb ik een moeilijke relatie, de mijne zijn vaak sompig of smaakloos. Dat betekent niet dat de relatie gedoemd is om te mislukken. Een relatie kan soms een pittig oppep(p)ertje gebruiken, tegelijkertijd is een relatie niets zonder het onmisbaar ingrediënt ‘liefde’. Liefde is zoet, net zo zoet als de mango en samen met de frisse limoen zorgen deze voor een top tofu-noodle-gerecht. Dit recept is zo lekker dat je het gerust aan vlees minnende campinggasten kunt voorzetten, ook zij likken hun vingers erbij af.

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Snijd de tofu in blokjes en dep deze droog met driedubbel keukenpapier. Ontpit de peper en snijd fijn. Meng de ketjap met de 5-specerijen, suiker, peper en geraspte limoenschil in een kom en mix. Voeg de tofu toe en laat minimaal een kwartier intrekken. 
Breng ondertussen het water aan de kook. Snijd de courgette in halve maandjes en de mango in blokjes. Bak de courgette in de wokpan ik olie goudbruin en haal ze dan eruit. Bak vervolgens de tofu knapperig en voeg de mango en courgette toe. 
Kook de noodles in ongeveer 4 minuten in ruim kokend water gaar, giet en spoel af. Voeg de noodles aan de groente en tofu toe. Roer alles door elkaar en serveer met een schepje sambal in het midden. 

TIP Erg lekker met gebrande cashewnoten on top. Enkel vleesliefhebbers aan tafel? Vervang de tofu door kipfiletblokjes

 

VOOR 4 PERSONEN
250 gr soba noodles
500 gr naturel tofu
1 courgette 
250 gr mango 
4 el ketjap manis van goede kwaliteit 
1 el gemengde 5-specerijen
(anijs, venkel, peperkorrel, kaneelschors en gember) 
1 rood pepertje 
geraspte limoenschil 
1 el honing of suiker 
zout en goede sambal naar smaak  

Dit recept schreef ik voor EO VISIE