SNELLE STUDENTENCURRY

SNELLE STUDENTENCURRY

VISIE - Kookcolumn curry 2 voor website  .jpg
 

Zelf je eten klaar maken geeft voldoening'

Het collegejaar is anderhalve maand geleden begonnen. De inmiddels niet meer zo kersverse studenten hebben hun weg gevonden in de studentenhuizen, studentenverenigingen en misschien de studentenkeuken. Terugdenkend aan mijn eigen studententijd, herinner ik me onder andere het koken van veel te grote porties. Gewend om thuis te koken voor zeven man, lukte het me maar niet om kleinere porties te maken. Als je studentenhuis dikbevolkt is, is dat geen enkel probleem. Ik deelde met een vriendin een appartementje, dus dat ging niet op. Af en toe nodigde ik last-minute studievriendinnen uit. Veel studenten moeten in het begin wennen aan het voor zichzelf koken, een New York pizza of de gezondere wok to go van de Eazies is een snelle verleiding. Toch moedig ik jullie aan om te koken. Zelf je eten klaar maken geeft voldoening, ook voor degenen met wie je de maaltijd deelt. Hier een gemakkelijke, gezonde, en niet onbelangrijk – prijsvriendelijke curry. Onderstaand recept is voor 4 personen, maar verdubbel gerust de porties twee of driemaal als je het hele dispuut op bezoek krijgt.

 
 

ZO MAAK JE HET
Kook de rijst volgens de verpakking. Bak de kipfilet in olie in een wok of koekenpan, haal deze zodra gaar, uit de pan. Giet opnieuw olie in de pan, fruit de ui. Voeg de paprika, boontjes en specerijen toe en roer goed. Voeg als de groenten bijna gaar zijn, de kokosmelk en sambal toe en eventueel het pepertje en zout naar wens. Doe de kipfilet erbij en laat het geheel 5 minuutjes zachtjes sudderen. Verdeel de rijst over de kommen, schep de curry er overheen en garneer met verse koriander.


TIP
Lekker met komkommer-mango salade. Snijd hiervoor 1 komkommer in fijne blokjes. Schil de mango en snijd in stukjes of neem een diepvriesdoosje mango in stukjes. Meng de komkommer met de mango. Maak een dressing van 3 el yoghurt met 1 tl gedroogde dille, zout en peper naar wens en schenk over de salade.

 VOOR 4 PERSONEN
500 gr sperziebonen (bij haast 1 diepvriesdoosje gebroken sperziebonen)
2 rode paprika’s
1 grote, rode ui (in India eten ze vaker rode dan gele ui)
200 gr kipfilet in stukjes (eventueel vegetarisch)
2 tl garam massala
2,5 tl currypoeder
1 tl sambal
1 blikje kokosmelk van goede kwaliteit (400 ml)
ca. 300 gr rijst

optioneel: 1 rood pepertje en verse koriander voor de garnering

Dit recept schreef ik voor EO VISIE