Visie_kookcolumn_rodebietentaartje 3 .jpg

Rode Bieten Taartjes

RODE BIETEN TAARTJES

 

“Snel een feestelijk voorafje op tafel zetten”

Het is januari en in de decembermaand hebben we lang genoeg in de keuken gestaan. Daar we toch een feestelijk voorafje op tafel willen zetten - half januari ben ik jarig - maar niet te moeilijk willen doen, gaan we voor kant-en-klare bietjes en hartig taartdeeg uit de diepvries. Mocht je het kokkerellen nog niet zat zijn, dan hieronder ook het recept voor zelfgemaakt taartdeeg met boekweitmeel. 
Rode bieten bevatten voedingsstoffen waar ons lichaam erg blij van wordt. Rode biet verlaagt hoge bloeddruk, gaat constipatie tegen, werkt ontstekingsremmend, reinigt het bloed en de lever en geeft energie vanwege het hoge gehalte ijzer. Dat kunnen we gebruiken tijdens deze korte dagen. Heb je het goede voornemen meer te sporten dit jaar? Eet dan regelmatig bieten, of nog beter – drink rode bietensap. Omdat je doorbloeding beter wordt, neem je meer zuurstof op waardoor je meer verbrandt. Gooi voor een glas bietensap rauwe bieten zonder kontje in de sapcentrifuge en drink het sap het liefst op een nuchtere maag. 

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Verwarm de oven voor op 175 °C. Ontdooi de plakken taartdeeg. Vet de muffinbakplaat in met olijfolie. Leg in ieder vormpje een plak taartdeeg. Snijd de randen weg. Ik bekleedde van de restjes twee extra zodat ik op twaalf stuks uit kwam. Zet de bakplaat 5 minuten in de oven. 

Snijd ondertussen de uien in ringen en de rode bieten in kleine stukjes. Fruit de uien glazig in olijfolie in een koekenpan en voeg de rode biet toe. 
Haal de bakplaat na vijf minuten uit de oven. Verdeel de ui met bieten over de vormpjes. Klop de eieren los en voeg melk en zout en peper naar wens toe. Giet dit over de bieten. 

Snijd de geitenkaas in 12 plakjes. Verdeel deze over de taartjes. Leg op iedere plakje geitenkaas een takje tijm. Bak 15 á 20 minuten totdat het deeg gaar is en de kaas goudbruin. 

TIP Tijd genoeg? Maak je eigen taartdeeg. Meng 200 gr (boekweit)meel met 2 eieren en 65 gr kokosolie of roomboter en voeg peper en zout naar wens toe. Kneed tot een mooie bal. Zet een half uur in de koelkast voordat je de quichevormpjes bekleed. Nog meer tijd? Kook je eigen winterbieten in 1,5 uur gaar. 

 

VOOR 12 TAARTJES
 
500 gr voorgekookte (biologische) rode bieten 
1 pakje hartige taartdeeg (450 gr)
1 rolletje geitenkaas (150 gr)
2 rode uitjes 
100 ml melk naar wens 
3 eieren 
verse tijm 
zout en peper naar wens 
olijfolie om de muffinbakplaat in te vetten 

Dit recept schreef ik voor EO VISIE