rabarbertaart .JPG

Rabarbertaart

Rabarbertaart

rabarbertaart
 

“Ik wist dat je dit weekend zou komen”

Op het aanrecht bij mijn ouders thuis ligt een grote stronk rabarber. “Ik wist dat je dit weekend zou komen,” zegt mijn vader triomfantelijk als ik binnen loop. “Ja pap, de hint is duidelijk,” lach ik. Mijn vader – de held - doet al 27 jaar lang steevast op vrijdagavond de boodschappen. Mijn moeder gruwelt van een volle boodschappenkar, zij ontfermt zich liever over de kratten waarvan de inhoud verdwijnt in de koelkast, vriezer en voorraadkast. Van de vijf kinderen wonen er inmiddels nog twee thuis. Dat scheelt. Meestal ga ik met mijn vader mee als ik een weekendje thuis ben. Boodschappen doen in mijn voormalig dorp is stiekem een gezellig uitje. Ik kom de oude bekenden tegen, van basisschoolklasgenoten, oude meesters en juffen, harmonieorkestleden tot cassières die nog steeds dezelfde zijn. Maar als ik ‘te laat’ thuis kom – zoals deze vrijdagavond, dan zijn de boodschappen al gedaan. De vader weet waar hij zin in heeft: rabarber. Aangezien zijn jarenlange trouwe boodschappendienst toch ergens beloont moet worden, maak ik er een taart van. En ja, hij ging met een pot thee helemaal in één keer op.

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Snijd de rabarber in stukken en stop deze in de pan met een ieniemienie laagje water en citroensap. Voeg zodra het water kookt, de suiker toe. De rabarber is gaar zodra de stukken in vezels uit elkaar vallen. Dit is na circa 8 tot 12 minuten. Proef of je het zoet genoeg vindt, ik houd van een beetje zure rabarber. Voeg indien nodig meer suiker toe. Giet de rabarber af boven een vergiet en bewaar het sap.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Snijd de boter in kleine blokjes en kneed deze met de suiker, bloem, het ei en een snufje zout. Bekleed de taartvorm met bakpapier en bedek de bodem en zijkant met het taartdeeg. Zorg dat de zijkant iets boven de rand uitkomt. Vul deze met het rabarbermengsel en vouw de deegrand terug over het rabarbermengsel. Zet de taart in de oven en bak hem in ongeveer 50 minuten gaar. En dan genieten maar met een kopje citroen-gember thee.

 

TIP 1 Feestje? Voeg dan op de taartbodem een laag banketbakkersroom toe voordat je het rabarbermengsel er over uitstrijkt. Dubbelop genot.

TIP 2 Het overschot rabarbarsap is erg lekker over vanilleijs of door de havermout. Ook kun je er een sausje van maken door het in te dikken met een theelepel maïzena.

Dit recept schreef ik voor EO VISIE

 

VOOR 1 TAART
1 kg rabarber
150-200 gr suiker
1 tl citroensap
250 gr zelfrijzend bloem of bakmeel
110 gr suiker (voor deeg)
1 ei
150 gr roomboter
snufje zout
bakpapier
ronde lage taartvorm van ca. 30 cm