* NZ - Scones & rasberry jam lig_4.jpg

Scones met sugar free frambozenjam

Scones met suikervrije frambozenjam

scones
 

Mijn eerste wortel-herinnering gaat terug naar mijn kleutertijd

‘Nieuw-Zeelanders zijn heel open, willen alles proberen en zijn vooruitstrevend. Het is een kleine bevolking met 4,5 miljoen inwoners. Daardoor is iets nieuws introduceren, vrij gemakkelijk. We zijn allemaal immigranten en de laatste jaren ontwikkelen we pas een eigen cultuur. De eetcultuur is erg gemixt. Europeanen zitten er zo’n 160 jaar en de Maori’s die uit de pacific komen, zo’n 6000 jaar. Migrantenbloed zit in de Nieuw-Zeelander. Mijn familie komt oorspronkelijk uit Schotland. Meer naar het noorden zitten meer Britten en op bepaalde plekken Fransen en Scandinaviërs. We houden van Engelse roasted chicken, maar eten net zo lief Italiaanse risotto. Deze Britse scones eten we tijdens onze afternoon tea, meestal op zondagmiddag.. Binnen een kwartiertje zijn ze klaar, heerlijk! Mijn Schotse familie smeert er eerst roomboter op, dan jam en vervolgens cream on top.’ ALICE (61)  

 
 
 

Zo maak je het
Meng het meel, de bakpoeder en het zout in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze met de suiker aan het meel toe. Roer tot het op kleine broodkruimels lijkt. Voeg de melk toe en mix met een keukenmachine totdat er een bal deeg ontstaat. Kneed zachtjes rol uit tot een lap deeg van 1,5 centimeter dik. Steek met een glas rondjes van 5 cm diameter uit het deeg en bak de scones in 9 minuten gaar op 220 °C.

Ontdooi voor de jam 175 gram van de frambozen met de chiazaadjes en maple syrop in een steelpannetje op laag vuur. Roer af en toe. Haal van het vuur en voeg de overige frambozen toe. Doe de frambozen in een glazen pot met deksel en zet ze twee uur in de koelkast om stijf te laten worden. Heerlijk als jam, ook zalig met ijs of kwark.

 

VOOR 10-12 STUKS
SCONES
225 gr speltmeel
1 el bakpoeder
50 gr roomboter
15 gr fijn (kokosbloem)suiker
125 ml melk
snufje zout

FRAMBOZENJAM  
250 gr (1 doosje) frambozen uit de diepvries
3 el chia zaadjes
2-3 el maple syrup

 

Dit recept verscheen Eten als Liefdestaal en is afkomstig van Alice uit Nieuw-Zeeland