3.jpg

Pavlova Aardbeien Coupe

PAVLOVA-AARDBEIEN COUPE

WhatsApp Image 2018-08-12 at 18.27.08-3.jpeg
 

Een zomerse coupe met Hollandse aardbeien

Een toetje eet ik lang niet iedere dag. Dit grote genot bewaar ik voor het weekend, een feestelijke gelegenheid, of een restaurantbezoek. Het woord ‘toetje’ is een verkleinwoord van het bijwoord ‘toe’. Dit woord is nog niet zo oud en waarschijnlijk pas ergens in de 19e eeuw ontstaan uit de zin ‘zullen we iets toe eten’?
Toch vind ik het woord dessert meer recht doen aan deze gang. Toetje klinkt simpeler dan de Franse variant. Want als ik voor deze afsluiter ga, wil ik iets speciaals. Vandaag maken we er werk van en gaan we voor een zomerse coupe met Hollandse aardbeien. Deze ‘zomerkoninkjes’ zijn er in overvloed en met de tropische passievrucht en crunchy onderlaag van pavlova, is dit een combi waar je ‘u’ tegen zegt. Overigens is het woord ‘dessert’ is afgeleid van het Franse werkwoord desserver, dat oorspronkelijk ‘de tafel afruimen’ betekende. De tafel afruimen klinkt iets minder feestelijk, wie biedt zich aan?

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Haal de kroontjes van de aardbeien en stop de helft (250 gram) in de vriezer. Verwarm de oven voor op 140 °C. Klop de eiwitten heel stijf in een droge, vetvrije kom en voeg daarna het water geleidelijk toe. Roer goed en voeg de suiker langzaam toe. Voeg als alles stijf is, de maïzena, vanille en azijn toe. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak vier ronde ‘hoopjes’. Bak de pavlova in een uurtje gaar. Doe de oven uit en laat hem nog een uur in de oven staan.

Klop ondertussen de slagroom met suiker stijf. Haal de inmiddels bevroren aardbeien uit de diepvries en pureer deze samen met 2 takjes munt met een staafmixer tot ijsmousse. Snijd de bovenkant van de passievruchten eraf en lepel het vruchtvlees eruit boven een kommetje.

Verdeel de passievrucht over de vier coupes. Pak de mini-pavlovas uit de oven en leg deze op de passievrucht. Als de vorm niet precies past, kan je hem voorzichtig breken. Schep de bevroren aardbeienmousse in het midden. Spuit een lekkere dot slagroom on top en verdeel de resterende aardbeien. Maak de coupe af met een takje munt.

 

TIP Liever lui dan moe? Vervang de pavlova door kant-en-klare meringues. Het verschil tussen pavlova en meringue is de toevoeging van maismeel of maïzena aan de pavlova. Hierdoor heeft  de pavlova een krokantere buitenkant en een zachtere, smeuïge binnenkant dan de stevige meringue. Pavlova is genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Tijdens een van haar tournees door Australië en Nieuw-Zeeland in de jaren ’20 werd dit dessert daar voor het eerst  gemaakt.

 

VOOR 4 PERSONEN
500 gr Hollandse aardbeien
2 eiwitten op kamertemperatuur
2 el koud water
2 tl maïzena
190 gr fijne kristalsuiker
Vanille
2/3 tl azijn
150 ml slagroom + suiker naar wens  
3 takjes munt   

Dit recept schreef ik voor EO VISIE