VISIE _ Kookcolumn paksoi met appel salade 1 .jpg

Paksoi salade met appel

APPEL-PAKSOI-SALADE MET KOMIJNEKAAS

Appel-Paksoi-salade met komijnekaas
 

De boom kan het gewicht van de dikke, ronde appels amper dragen

Wat was het een heerlijke zomer. Een zomer waar geen einde aan leek te komen. Een zomer waar we nu de vruchten van plukken. De fruitbomen hangen vol fruit. Vorig jaar hing er een eenzame appel in de appelboom van mijn oma’s tuin. Dit jaar kan de boom amper het gewicht van de dikke, ronde appels dragen. Het zijn er zoveel dat ze er geen raad mee weet. Ik bakte twee appeltaarten en nam een volle zak appels mee naar huis. Volgende week heb ik een bruiloft. Mijn super strakke jurk hangt al klaar in de kast. Als ik appeltaarten blijf bakken, pas ik straks niet meer in mijn feestjurk. Daarom gaan we deze week voor een gezonde Hollandse salade met paksoi en komijnekaas. In die gezonde salade verwerk ik twee dikke goudrenetten. Goudrenetten zijn vaak een beetje zuur, dus bak ik ze eerst in de kokosolie. Daardoor karamelliseren de appels, worden ze smeuïg en zoeter en ze vermengen ook lekker met de rauwe paksoi. De anijsachtige bijsmaak van rauwe paksoi gaat goed samen met de appel en komijnekaas. Paksoi bevat een bom aan vitamine C en werkt ontgiftend. Ons gewicht kunnen we enigszins zelf in de hand houden, de seizoenen niet. En is dat maar goed ook. 

 
 

ZO MAAK JE HET
Snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Laat de schil zitten. Snijd ze in dunne plakjes. Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak de appelschijfjes goudbruin aan beide kanten. Laat ze op een bord afkoelen. Was en snijd de paksoi fijn, als ook de citroenmelisse. Snijd de komijnekaas in kleine blokjes. Rooster de eventuele noten. Doe de appelschijfjes met de paksoi en noten in een saladeschaal. Meng de abrikozenjam met de olijfolie, citroenmelisse, peper en zout en giet de dressing over de salade heen. Verdeel over de borden. Serveer met stokbrood en eventueel een stukje kipfilet. 

 

TIP Koel de appels zo snel mogelijk na de pluk. Wacht niet te lang met het plukken van je appelboom, fruit dat te rijp is, rot veel sneller. Leg de appels in de koelkast, of op een koele plaats. Ben je in het gelukkige bezit van een kelder, dan leg je ze natuurlijk daar. Appels met beschadigingen, schil en snijd je in partjes en verwerk je tot appelmoes. Wat ook handig is, is het invriezen van gelijke hoeveelheden geschilde appels met kaneel en een beetje suiker. Wanneer je zin hebt in appeltaart hoef je alleen maar het deeg te maken.

 VOOR 4 PERSONEN
1 bos paksoi 
2 goudrenetten 
100 gr komijnekaas 
3-4 takjes citroenmelisse 
3 el olijfolie 
1 el abrikozenjam 
zout en peper naar wens 
Optioneel: handje noten naar wens

 

Dit recept schreef ik voor EO VISIE