VISIE_Kookcolumn_KoudeKomkommerTomatensoep1.jpg

Koude komkommersoep

KOUDE KOMKOMMERSOEP MET TOMAAT

koude komkommersoep
 

Ik liep langs langs de papiercontainer en spotte een krat oude boeken

Ik heb een tik waar ik me lichtelijk voor schaam. Als ik langs de kant van de straat, weggegooide inboedel en rotzooi zie staan, móet ik kijken of er iets bruikbaars tussen zit. Zo vond ik ooit twee houten jaren ‘80 strandstoelen, een andere keer een barokke tafel, kandelaren, of een houten fauteuil. Ik schuur en schilder ze weer tot juwelen. Deze week liep ik langs naast de papiercontainer en spotte een krat oude boeken. Daar het minimalisme z’n intrede heeft gedaan, mocht ik er twee uitzoeken. Een was het kookboek Passie voor Groenten van de Italiaanse schrijver Antonio Caluccio. Hij schrijft over vlees en groenten op een manier die mijn hart sneller doet kloppen. Italianen eten maaltijden volledig bestaand uit groente, niet omdat ze vegetarisch willen eten, maar omdat ze er niet vanuit gaan dat een maaltijd incompleet is zonder vlees. Al bladerend stuitte ik op het zomerse recept van een koude komkommersoep dat ik als uitgangspunt heb genomen voor de onderstaande variant. Gebruik gerust de buitenbeentjes komkommers en tomaten, ze gaan toch de blender in. Zo ‘schuur en schilder je’ mismaakte groenten tot zomerse juwelen.

 
 

ZO MAAK JE HET
Schil de komkommers met een dunschiller. Pureer ze in de blender samen met de dille, olijfolie en kefir. Voeg zout en peper naar wens toe. Zet in de koelkast. 

Maak de blender schoon. Ontvel de tomaten en snijd de harde stukjes eruit. Blend ook deze samen met de tijm, knoflookteentjes, olijfolie eventueel de chili tot een puree. Proef en voeg peper en zout naar wens toe. 
Schenk de komkommer in vier diepe borden of schalen en verdeel de tomatenpuree in het midden. Garneer met een takje dille. 
Verfrissend en supersnel klaar op een warme zomerdag, als je liever niet te lang in de keuken wil staan. 

 VOOR 4 PERSONEN
KOMKOMMER
2 koude komkommers 
4-5 takjes dille 
3 el olijfolie van goede kwaliteit 
250 ml Kefir (soort ongezoete drinkyoghurt) uit de koelkast 
Peper en zout naar smaak 

TOMATEN
6 grote tomaten 
2 takjes verse tijm 
2 knoflookteentjes 
4 el olijfolie 
Peper en zout naar smaak 
Optioneel: 3 cm rode chili fijngesneden


Dit recept schreef ik voor
EO VISIE