4.jpg

Kabeljauw in cidersaus

KABELJAUW IN CIDERSAUS

VISIE _ Vis in cider 2
 

Normandië is met 600 km lange kustlijn, een lustoord voor visliefhebbers

Het is de laatste week van augustus. Mijn vader heeft een vakantiehuis gehuurd op het landgoed van een Normandisch kasteeltje. Precies in die week is hij jarig. We krijgen een uitnodiging om zijn verjaardag daar te vieren. Op maandagavond gaan we zeilen vanuit het vissersdorp Saint-Valery-sur-Mer. De ondergaande zon, een flinke bries in de zeilen, met de krijtrotsen - falaises de craise - als uitzicht en krijsende meeuwen boven ons, voelen we ons zo vrij als een vogel. Terug in de haven gaat de brug niet meteen open, we dobberen noodgedwongen een half uur rond. Aan visrestaurants geen gebrek in deze haven. Normandië is met 600 km lange kustlijn, een lustoord voor visliefhebbers. Onze magen knorren, eten deden we nog niet en van de uithangborden met menu’s, worden we alleen maar hongeriger. We worden aangestoken door het visvirus. Normandië staat naast vis ook bekend om haar cider. Ik combineer beide ingrediënten in dit gerecht. Dit is vis zonder fratsen. We verorberen de kabeljauw onder de appelbomen. De pan was binnen een half uur helemaal leeg.

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Wrijf de stukken vis in met zout en peper. Snijd de sjalotjes fijn. Smelt de boter in een hoge koekenpan (sauteerpan) en voeg als de boter bruin is, de sjalotjes toe. Fruit deze kort op laag vuur. Zet het vuur hoger en voeg de cider toe en roer. Zet het vuur lager en kook de cider in. Voeg na 5 minuten de stukken vis toe, zet het vuur middelhoog en doe de deksel erop. Draai de vis na 6 minuten om en laat nog eens 6 minuten sudderen. De vis is gaar als de delen moeiteloos van elkaar loslaten en deze egaal wit van kleur is. Als dat nog niet het geval is, laat hem dan nog wat langer stoven.
Voeg als laatste de bieslook toe en serveer met gekookte krieltjes in de schil. Giet de bouillon over de krieltjes heen, serveer eventueel met een puntje gezouten boter. Bon appetit!

TIP Ook lekker met gestoofde worteltjes. Houd je van een dikkere bouillon? Laat de cider dan langer inkoken.

 

VOOR 4 PERSONEN
900 gr kabeljauwfilet (of andere witte vis)
5 roze sjalotten
½ fles cider (375 ltr)
60 gr gezouten roomboter
20 gr verse bieslook, gesneden
zeezout (van goede kwaliteit, liefst handgeraapt) en peper   

Dit recept schreef ik voor EO VISIE