5.jpg

Groene aardappelsalade met hazelnoot

GROENE AARDAPPELSALADE MET HAZELNOOT

Groene Aardappelsalade
 

Een pak worstjes en aangebroken aardappelsalade gaan de tas weer in …

Mijn voormalig Spaanse buurman, gepromoveerd en wel, kon in Spanje geen werk vinden, maar in Noorwegen lagen de scheikundige slimme meneren-banen voor het oprapen. Hij verhuisde richting het noorden. Ruim een jaar later is hij smoorverliefd op het landschap, de cultuur én een Noorse vrouw. Ik zocht hen dit weekend op. Plots begreep ik waarom hij als een blok viel voor de bijna bovenaardse schoonheid van het land. Sporten en bewegen om fit en slank te zijn en genieten van de natuur. Bergen om te hiken, fietsen en skiën, fjorden om in te zwemmen of te kajakken.  
Maar hier houdt mijn lofzang op. Want daar waar Noren de natuur zo graag delen, delen ze hun drank en soms zelfs eten niet. Op zaterdagavond barbecueën we met een aantal vrienden. Noren nemen hun eigen dure drank mee en delen deze niet. Na afloop trekken ze de koelkast van de gastheer open en nemen ze de overgebleven drank mee naar huis. Ook een pak worstjes en aangebroken aardappelsalade gaan de tas weer in. Lieve Noren, jullie zijn een geweldig volk, maar eten en drinken moet gedeeld worden. Hier de groene aardappelsalade met hazelnoten, eet hem met vrienden of familie, dan smaakt hij dubbel zo lekker.

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Snijd de krieltjes door de helft en kook ze in de schil gaar. Voeg een beetje zout toe aan het water. Kook ondertussen de sugarsnaps en broccoliroosjes in een andere pan beetgaar. Snijd de bosuitjes in fijne ringetjes. Rooster de hazelnoten en stamp ze een beetje fijn. Laat de aardappelen een beetje afkoelen en doe alle ingrediënten samen met de geitenkaas of kipfilet in een grote schaal. Hussel alles door elkaar. 

Mix de ingrediënten voor de dressing in een glas of schaaltje en schenk deze over de salade heen. Zowel koud als (lauw)warm lekker. Serveer eventueel met een glaasje Grüner Veltliner.

TIP Voeg een handje kappertjes toe.   

 

VOOR 4 PERSONEN
SALADE
800 gr krielaardappelen
200 gr sugarsnaps
200 gr broccoliroosjes
80 gr hazelnoten
2 bosuitjes
100-150 gr verse geitenkaas of gebakken kipfilet
(afhankelijk of je wel of geen vleesliefhebber bent) in stukjes 

DRESSING
1 el mosterd
1 el citroensap (liefst versgeperst)
2,5 el verse dille, fijngesneden
1 dl olijfolie, extra virgen
zout en peper naar smaak

Dit recept schreef ik voor EO VISIE