VISIE gado gado 6 .jpg

Gado Gado

GADO GADO

 
VISIE gado gado 6 .jpg

“Dit leek in de verste verte niet op de inhoud in het witte plastic bakje van de plaatselijke Chinees”

“Een tijdje terug kreeg ik de vraag of ik een Indonesisch gerecht wilde maken. In de kerstvakantie hield de Leidse bieb een grote opruimactie en naast een Jamie’s en Nigella Lawson, tikte ik het Indonesische kookboek Selamat Makan van Ciska Cress voor vijftig cent op de kop. Wat een heerlijke voltreffer. Thuis bladerde ik door het kookboek en dacht terug aan mijn eerste grote reis als achttienjarige. Ik deed vrijwilligerswerk in de kerk en was klasse-assistent op een school in Kuala Lumpur. Met een groepje mensen uit de kerk - waarvan meerdere Indo’s - vlogen we een lang weekend naar Bali. Daar lieten ze me van alles proeven en zo at ik mijn eerste echte gado gado. Dit groentegerecht met verse pindasaus, leek in de verste verte niet op de inhoud in het witte plastic bakje van de plaatselijke Chinees.
De groenten in de gado gado én ingrediënten van de saus verschillen op ieder eiland. Ik heb hier een combinatie gemaakt van de versie van Sumatra en Jakarta. Zo is de gado gado Betawi uit Jakarta met spinazie, en voegen ze op Sumatra vaak tahu toe. Eigen pindasaus maken is meer werk dan een kant-en-klare satésaus, maar het loont echt de moeite. De hele buurt komt op de geur af en wil jouw pindasaus komen proeven! Daarom hieronder het recept voor meer saus dan je bij deze maaltijd nodig hebt, vries wat je over hebt in. Selamat makan - eet smakelijk. ”

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Verwarm de oven op 200 °C. Leg de pinda’s op een bakplaat en rooster ze tien minuten. Stamp de pinda’s zodra ze zijn afgekoeld in een vijzel fijn of gebruik de keukenmachine. Snijd de knoflook en pepertjes fijn. Fruit het mengsel in olie in een wok op zacht vuur, voeg de tamarinde, limoenblad en zout toe en als laatste de gemalen pinda’s. Fruit lichtjes, voeg water en suiker toe en breng aan de kook, roer, voeg na 15 minuten sudderen de kokosmelk toe en laat het nog 5 minuten sudderen. 

Giet ondertussen kokend water over de spinazie en de taugé zodat de groente slap wordt en laat uitlekken. Snijd de kool in dunne reepjes, halveer de wortel (in de lengte) en snijd hem in schuine plakken. Kook beide beetgaar, als ook de boontjes of kousenband. Giet de groente af. Kook de eieren hard. Schraap met een lepel de zaadlijsten uit de komkommers, snijd in halvemanen en leg met de rest van de groenten, eieren en gekookte aardappelen op een platte schaal. Serveer met hete gado gado saus, gebakken uitjes, en eventueel kroepoek en rijst.

 

VOOR 4 PERSONEN
Groenten 
200 gr spinazie
200 gr taugé
200-300 gr Chinese kool
2 winterpenen 
200 gr kousenband of sperziebonen
4 eieren
1 komkommer
optioneel: 2 á 3 gekookte aardappelen in kwarten

 Pindasaus 
400 gr ongezoute, liefst ongebrande pinda’s 
4 teentjes knoflook
3 rawit pepertjes (of madame Jeanette)
2 el slaolie
2,5 el tamarinde-pasta
4 limoenbladeren (daun jeruk purut)
6 dl water 
2 dl kokosmelk
2-3 el Javaanse bruine suiker (of kokosbloemsuiker)
zout naar wens

Dit recept schreef ik voor EO VISIE