VISIE_Frambozencrumble 2 .jpg

Frambozencrumble

FRAMBOZENCRUMBLE MET GRANOLA

Frambozencrumble
 

Een zeer fijne bijkomstigheid was dat we twee keer per dag warm aten 

Mijn eerste crumble at ik toen ik veertien was op een boerencamping in de Franse regio la Creuse. Samen met mijn nichtje en oom, ging ik een weekje naar deze camping om hem gereed te maken voor de zomergasten. Alle meubels in het restaurant - de voormalige stal - soppen en vaasjes met veldbloemen neerzetten. Het gras maaien, de petunia’s water geven, lelijke bloemen eruit halen en de schuurdeuren scheuren. We deden het vrijwillig, maar het was een geweldige week. Een zeer fijne bijkomstigheid was dat we twee keer per dag warm aten aan de lange tafel van de eigenaren van de camping. Het eten was verrukkelijk, zoals je dat op het Franse platteland kan verwachten. Groente uit de eigen moestuin, vlees van de eigen koeien, een fles wijn op tafel, heerlijke desserts, waaronder deze crumble. We aten hem met een bolletje ijs, want Fransen houden niet van half werk. Ik heb de bloem vervangen door granola. Ook de frambozen kun je vervangen door seizoensfruit als aardbeien, rabarber, abrikozen of kersen. Crumble is een délicieux dessert dat je in een handomdraai op tafel zet. Heb je een restantje over van de vorige avond, schroom niet om het de volgende dag als ontbijt te eten. 

 
 

ZO MAAK JE HET
Verwarm de oven voor op 180 C°.  Vet de ovenschaaltjes in en verdeel de frambozen over de vier schaaltjes. Smelt de boter. Voeg zodra deze gesmolten is, de agave-syroop, kaneel en granola toe. Roer goed en verdeel het granolamengsel over de frambozen. Bak in de voorverwarmde oven in 15 á 20 minuten goudbruin. Laat de crumble vijf minuten afkoelen en serveer dan warm met een bolletje ijs. 


Varieer Crumble is een uitstekend gerecht om mee te experimenteren. Varieer niet alleen met het fruit, maar ook eens met de droge ingrediënten (hier granola). Probeer een keer een kruimeldeeg van havervlokken, spelt- of volkorenmeel, of voeg kokosvlokken en nootjes toe. De gouden regel is twee delen droge ingrediënten op een deel roomboter.

 VOOR 4 PERSONEN
300 á 400 gr frambozen (vers of diepvries)
120 gr granola 
40 gr bio roomboter of kokosolie 
1 el agavesyroop of rietsuiker 
snufje kaneel 
4 ovenvaste schaaltjes of 1 grote schaal 

Dit recept schreef ik voor EO VISIE