18.jpg

Wortelpatatjes met tahin-dip

WORTELPATATJES MET TAHIN-DIP

Wortelpatatjes met tahin-korianderdip
 

Mijn eerste wortel-herinnering gaat terug naar mijn kleutertijd

Bospeen, winterpeen, ronde Parijse broei, Nantes snackwortel, oerpeen in paars, rood of geel: wortels zijn er in vele soorten en maten. Mijn eerste wortel-herinnering gaat terug naar mijn kleutertijd. Ik daal af in de kelder van mijn opa en oma voor een potje doperwtjes met worteltjes. Deze worteltjes waren zo zacht, dat je ze niet hoefde te kauwen.
Als mijn moeder ‘gewone’ wortels klaarmaakte, vond ik ze altijd te hard. Een fan van gekookte wortels ben ik nooit geworden. Liever rasp ik ze tot een frisse wortelsalade. Iedereen verdient een tweede kans, ook warme wortels. Ik waag me nog een keer aan de warme bereiding van deze oranje vitaminebom. Daar ik aanneem dat je deze zomer zelfverzekerd wil paraderen in je badpak, bikini of zwembroek, maken we deze lekkere en supergezonde worteltjespatat. Zalig met tahin-korianderdip. 

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Verwarm de oven voor op 220°C en leg bakpapier op de bakplaat. Snijd de wortels over de lengte in vieren zodat je een patatjesvorm krijgt. Spreid ze uit over de bakplaat. Meng de olijfolie met de komijn, paprikapoeder en zout en verdeel dit over de patatjes. Bak ze in ca. 25 goudbruin en keer ze halverwege om. 
Maak ondertussen de tahin-korianderdipPers de citroen. Voeg in de blender de tahin, citroensap, koriander, knoflooktenen, honing en yoghurt toe en blend alles tot een egale saus. Is de saus te dik, voeg dan extra yoghurt toe. Serveer met salade en eventueel een stukje vis van de barbecue. TIP
Heb je wortels over of de volgende dag zin in een frisse salade? Rasp de wortels fijn met de hand of keukenmachine. Meng 3 el yoghurt met sap van een halve citroen, een snufje dille en wat zeezout. Voeg de dressing toe aan de wortels en voeg een handje rozijnen en fijngesneden bosuitje toe. 

 

VOOR 4 PERSONEN
WORTELPATATJES
1 kg wortels naar keuze 
4 el olijfolie of kokosolie 
1 tl komijn 
1 tl paprikapoeder
(zee)zout naar smaak 

TAHIN-KORIANDERDIP
150 gr tahin 
1 bos koriander 
2 knoflookteentjes 
1 citroen 
100 ml yoghurt  

Dit recept schreef ik voor EO VISIE