2.jpg

Flamkuchen met zalm

FLAMMKUCHEN MET ZALM & ASPERGES

VISIE _ Flammkuchen 3.jpg
 

Deze ‘brandende taart’ lijkt op een pizza, maar heeft een dunnere bodem

‘Nog één afdaling, dan lunchen we.’ Acht minuten later beneden aan de piste: ‘Laten we er toch nog eentje doen, te lekkere sneeuw, de zon schijnt.’ Voordat we het wisten was het half 3 ’s middags. Op 1800 meter hoog stapten we hongerig een terras op. Voor dit last minute ski-weekend, zeurde ik dat ik naar Italië wilde. Skiën en Italiaans eten is een hemelse combi. Italië was voor een lang weekend helaas te ver. Het werd Oostenrijk. De piste-restaurants leken hipper dan in mijn herinnering en die middag werd het een vega-flammkuchen. Deze ‘brandende taart’ lijkt op een pizza, maar heeft een dunnere bodem en geen tomatensaus. Hij wordt veel in Duitsland en Oostenrijk gegeten. Originele flammkuchen zijn met spek en ui, maar je kunt hem met je favoriete ingrediënten beleggen. In het asperge-seizoen kan de asperge dan niet ontbreken.

 
 
 

ZO MAAK JE HET
Meng het meel met de gist en zout in een kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk het water hierin. Kneed totdat het deeg soepel aanvoelt. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 230 °C. Meng de kwark met de crème fraîche, zout en peper. Snijd de ui in ringen. Rol het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot het iets minder dan een centimeter dik is. Verdeel het kwarkmengsel over het deeg. Leg de uien, asperges en zalm er op. Bak in ongeveer 20 minuten gaar. Bestrooi met dille. Lekker met veldsla.

 

VOOR 4 PERSONEN
DEEG
300 gr gezeefd (volkoren spelt)meel
7 gr gist
1 tl zout
150 ml lauwwarm water
1 el olijfolie
(of een rol kant-en-klaar pizzadeeg)

TOPPING
100 ml crème fraîche
200 gr Franse kwark
2 rode uien
250 gr groene asperges of
geschilde, voorgekookte witte asperges
150 gr (hout) gerookte zalmsnippers
Beetje zout, peper en dille

Dit recept schreef ik voor EO VISIE