VISIE_KOOKCOLUMN_Kikkererwtens3.jpg

Camping kikkererwten-salade

CAMPING KIKKERERWTEN-SALADE

kikkererwten salade
 

‘We zaten startklaar in de auto’

Een echte kampeerder doet niet aan koelkasten. ‘s Avonds lees je bij een olie- of gaslamp. Als gezin kampeerden we zonder veel luxe. Een van die kampeervakanties leidde naar de Cevennen, waar we op de mooiste plek van de camping stonden. Oneindig uitzicht over lavendel en zonnebloemvelden en een zinderende hitte. Tien keer per dag doken we het zwembad of de rivier in om af te koelen. We hadden geen koelkast, ook al was het overdag meer dan veertig graden. Aan het eind van die heerlijke vakantie, zaten we startklaar in de auto. Onze buurvrouw bood ons allemaal een blikje koud fris drinken aan. Ze haalde die blikjes uit haar enorme caravankoelkast en deelde uit door het open autoraampje. Het is zestien jaar geleden, maar iedereen herinnert zich nog die allereerste koude slok. Sindsdien moet ik zeggen dat ik liever ‘luxe’ kampeer met een koelbox op stroom. Ook zorg ik altijd dat ik het eten voor de eerste avond bij me heb. Niets zo erg als na een dag lang reizen, een supermarkt zoeken en vervolgens ontdekken dat op de plaats van bestemming de winkels vanwege een feestdag gesloten zijn. Als het gasstel nog diep onderin de kar of in de achterbak zit en je razende trek hebt, is dit een voedzame maaltijd die binnen tien minuten op je inklaptafel staat. Ook lekker als je te loom en lui bent om echt te koken. Het fijne van dit recept is dat alle ingrediënten zo van huis mee kunnen worden genomen. Fijne (kampeer)vakantie! 

 
 

ZO MAAK JE HET
Spoel de kikkererwten af onder de kraan in een vergiet. Snijd de venkel en munt fijn en snijd de gedroogde pruimen in plakjes. Doe de inmiddels uitgelekte kikkererwten met de gesneden venkel, munt, pruimen en olijven in een saladekom. Meng de olijfolie met de granaatappelsiroop, zout en peper en meng dit door de salade. Serveer eventueel met stokbrood en humus, als dat voorhanden is. 

 
TIP Feta-blokjes op olie of een blikje tonijn, zijn beide lekker om toe te voegen. En vervang de pruimen eens door gedroogde of verse abrikozen. 

 VOOR 4 PERSONEN
1 pot kant-en-klare kikkererwten (uitlekgewicht 400gr)
1 grote venkel 
100 gr (bio) Griekse kalamon of kalamata olijven 
100 gr gedroogde pruimen
1 bakje munt (15 gr)

Dressing 
60 ml olijfolie 
30 ml granaatappelsiroop
Zout en peper naar wens 

 

Dit recept schreef ik voor EO VISIE